Uczymy się gotować z e-Szkołą z Węgier!

Nasza siostrzana e-Szkoła z Węgier zorganizowała mały kurs gotowania. Rodziny zaangażowane w e-Szkołach Laudera w różnych krajów europejskich mogły się podłączyć, aby wspólnie przygotować tradycyjne naleśniki Vega Hortobágyi.

Większość osób, która się zalogowała przygotowywała przepis równocześnie z prowadzącymi. Kucharska para małżeńska Agi i Andras bardzo dokładnie przekazywała wszystkie wskazówki, przeplatając je z żartami i wesołymi opowiastkami.

Gotowanie i nagrywanie miało miejsce w kuchni Szkoły Yavne i dzięki operatorom i organizatorom, każdy mógł bardzo dokładnie przyjrzeć się procesowi przygotowywania potraw, mieszania ciasta, smażenia naleśników czy tworzenia farszu i sosu. Jakaż tylko szkoda, że nie można było poczuć zapachu i smaku!

Naszła was ochota na przygotowanie swoich naleśników Vega Hortobágyi? Poniżej znajdziecie listę potrzebnych produktów oraz proces tworzenia tego arcydzieła kulinarnego:

Farsz:

1 kg mieszanki grzybów białych i brązowych (w zasadzie używaj dowolnych grzybów)
1 większa cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki węgierskiej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (cumin)
1 łyżeczka suszonego majeranku
300 g śmietany
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Sól i pieprz
4 łyżeczki oleju
2 łyżeczki octu
1 ½ l wody

Naleśniki:

250 g mąki
300 ml mleka
300 ml wody
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wyczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym rondlu rozgrzej olej i wrzuć grzyby. Smaż około 10 minut i dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula zarumieni się, posyp kminem, czerwoną papryką, majerankiem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i zalej wodą (tylko tyle, aby zakryć grzyby). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, a następnie zdejmij z ognia.

W międzyczasie przygotuj ciasto naleśnikowe w tradycyjny sposób. Z podanej ilości będzie około 10-12 naleśników. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż będą pozbawione grudek, dodając porcjami mleko. Możesz również przejść przez to mikserem ręcznym, aby nie pozostały małe grudki mąki. Na lekko naoliwionej, nieprzywierającej patelni teflonowej równomiernie rozprowadzić porcję ciasta. Piec na średnim ogniu przez 1-2 minuty, a następnie drugą stronę jeszcze przez 1 minutę.

Za pomocą chochli wyjmij grzyby z gulaszu do miski z odrobiną sosu. Zmiksuj trochę blenderem ręcznym. Nie do końca, tylko tyle, że ok. połowa będzie puree, a druga połowa będzie gruba. Do naleśników włożyć około 2 łyżek kremu grzybowego i złożyć na cztery części, a następnie wyłożyć na głęboką blachę do pieczenia. Zagotuj pozostały ugotowany sos z grzybów, a następnie zmniejsz ogień. Wymieszaj śmietanę ze skrobią, aż będzie bez grudek i 1-2 łyżki soku, aby wyrównać ciepło. Wlej całą mieszaninę z powrotem na patelnię i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej tym nadziewane naleśniki. Opcjonalnie udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Smacznego! Jó étvágyat!

Uczymy się gotować z e-Szkołą z Węgier!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry